top of page

Autoestima i ortodoncia

Actualizado: 18 feb 2020

“Guanya qualitat de vida”


El rostre humà ha estat objectiu i víctima d´una acurada observació i anàlisis. En la majoria dels cultes, aquesta zona del cos, és la primera senya d´identitat. La primera que rep el impacte visual quan ens mirem i ens comuniquem, i per tant, constitueix una mena de passaport per la vida.


L´Ortodòncia exerceix aquí un paper bàsic perquè va més enllà de lo funcional, soluciona problemes emocionals i d´autoestima i constitueix un dels principals motius de consulta.




Ja de molt antic, els filòsofs grecs van introduir el terme 'estètica'. Ells van estudiar les raons per les quals l'objecte o persona resultava bella o agradable a la vista. Van descriure les primeres lleis geomètriques que havien de ser respectades perquè l'harmonia de les línies i l'equilibri de les proporcions provoquessin una sensació satisfactòria en l'observador.



També van establir cànons de bellesa que encara seguim aplicant com a guies reguladores de l'estètica.


L'atractiu social d'un nen està influït per la seva apariència dentofacial, per la qual cosa sosté la hipòtesi que els adolescents de millor aparença són considerats més intel · ligents i són més acceptats socialment.


Els conceptes de bellesa del rostre i harmonia del perfil exerceixen una funció decisiva en el terreny de les relacions socials de l'home, per la qual cosa ha estat i és tema d'intens estudi i investigacions científiques.


Les dents a l´hora són part integral de l'estètica facial i assumeixen una funció primordial en les complicades interaccions socials, culturals i psicològiques de l'individu. Un somriure pot comunicar molt més que les paraules i en veritat, quan aquest somriure està inhibit per dents desagradables a la vista, aquesta persona està seriosament dificultada en el desenvolupament i ús de les habilitats bàsiques de comunicació.



És per això que els nostres pacients acudeixen a les consultes d'ortodòncia, motivats fonamentalment per millorar la seva estètica, al que pot afegir-se que gran part dels esforços i objectius dels tractaments ortodòntics estan encaminats a aconseguir un perfil estètic i harmònic i a satisfer el motiu de consulta del nostre pacient.


El ortodoncista s'enfronta diàriament amb l'exigència d'aconseguir una harmonia en el somriure partint d'alteracions dento-esquelètiques determinades. 
No s'ha de renunciar mai als objectius integrals de tractament pel fet que el pacient moltes vegades, casos que poden ser considerats com ben tractats en l'anàlisi dels módels, poden no tenir un resultat estètic acceptable.


Per això és primordial un anàlisi més profund per part de tot l'equip d'especialitats de la clínica (periodòncia, estètica, cirurgia, pròtesis) per poder identificar i analitzar els factors que incideixen en la conformació d'un somriure considerat estèticament 
acceptable.



És molt important a la vegada conèixer de primera mà les motivacions i expectatives dels nostres pacients, així com el nivell de coneixement sobre el correcte funcionament del sistema estomatognàtic. 



A mesura que els nens creixen i s'acosten a l'adolescència comencen a interaccionar amb diversos mitjans i a desenvolupar-se de manera diferenciada pel que fa a diverses formes a la seva autoestima i percepció pròpia, per tant podem dir que el somriure té un paper primordial a l ´hora de jutjar la bellesa d'una persona.


Conseqüentment el tractament de l'ortodòncia és una eina d'ajuda per poder aconseguir-ho.



Dra. Guardia

Num. Col 6471

38 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page